Myofaciale triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spiervezels, met een specifiek uitstralingsgebied. Triggerpoints verkorten de spiervezels. Het gevolg is, dat de spier spanning geeft aan de naastliggende gewrichten, wat pijn en stijfheid veroorzaakt.  Ook  verzwakken triggerpoints de spieren en kunnen daarnaast druk veroorzaken op een zenuw of ader, waardoor de doorstroming gestagneerd wordt. Tintelingen, koude lichaamsdelen of uitstralende pijn kunnen het gevolg zijn.
Heeft u last van o.a. RSI/CANS, een tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, schouder- en nekklachten, hoofdpijn, (onder)rug klachten, pijnlijke knieën, of klachten die doen denken aan hernia? Dan heeft u mogelijk last van myofasciale triggerpoints.
Triggerpoints zijn vaak goed te behandelen. De behandeling is erop gericht de triggerpoints te deactiveren (uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen en verdwijnt.

Wat kunt u zelf doen?
Bij het behandelen van triggerpoints wordt u actief betrokken. Met speciale technieken sporen we samen de triggerpoints op. De massage is het meest effectief als de triggerpoints vaak maar kort worden behandeld. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van de massage. Met hulpmiddelen zoals een rubberen balletje, een 4-poot of een Thera Cane leer ik u hoe u triggerpoints zelf kunt behandelen.